Criterii de selectie a unui prestator

Criterii de selectie a unui prestator

Criterii de selectie a unui prestator

Important este, in primul rand, sa obtii mai multe oferte si sa nu fii captivul uneia singure, pentru ca atunci sigur esti foarte usor de inselat. Cand ai mai multe oferte de la meseriasi, intrebarea este cum faci selectia. Indiferent cum ai gasit prestatorul, iata cateva trucuri folositoare in alegerea celei mai bune oferte.
  • 1. Atentie la prezentarea ofertei si a serviciilor, dar si a lucrarii:
Cei mai multi dintre furnizori iti vor da toate informatiile legate de lucrare doar dupa ce stabilesti ca vei lucra cu ei. Un prestator bun iti va spune insa de la inceput ce inseamna lucrarea pentru tine nu doar in termeni financiari, ci si al materialelor, al timpului si al efortului pe ansamblu din partea ta. De exemplu, iti va spune ce autorizari trebuie sa obtii, ce aspecte trebuie urmarite in realizarea lucrarii, la care tu nu te-ai gandit.
  • 2. Verifica referintele si lucrarile anterioare:
 Orice prestator bun se mandreste cu lucrarile reusite si, implicit, va fi recomandat cu drag de catre clienti. Poti cere sa vezi fotografii, dar mai ales intreaba despre clienti multumiti la care ai putea avea acces direct ori lucrari din zone publice, precum cele pentru institutii in care poti vedea cu ochii tai cum s-a lucrat. Tine cont insa ca aceasta varianta nu este infailibila: estimarea altor clienti poate fi subiectiva, iar persoanele indicate drept referinte pot sa nu fie mereu de incredere.
  • 3. Nu alege pretul cel mai mic:
Preturile reduse ascund adesea vicii, asa cum se intampla cu orice obiect ori constructie facuta cu bani putini. Costul mic poate ascunde o calitate slaba a lucrarii, neglijenta in realizarea ei sau echipamente nu foarte performante. Ori poate estimarea de timp si efort este gresit facuta de catre prestator, iar asta poate duce mai tarziu la munca facuta de mantuiala, pentru ca omul isi da seama ca are mai mult de muncit pe aceiasi bani.
  • 4. Fii sceptic cu ofertele incredibil de convenabile:
Pastreaza rezerva in privinta promisiunilor si estimarilor care difera esential de cele ale altor prestatori. Ceva este in neregula cand un prestator iti spune ca face in doua zile ceva ce altii patru spun ca dureaza o saptamana. Daca este vre-un material minune care permite scurtarea procesului, verifica din alta sursa toate informatiile furnizate de prestator, ca sa iti poti explica in totalitate diferenta.
  • 5. Discutati despre materialele si cantitatile necesare, despre provenienta si destinatia lor:
 
Trebuie sa stii totul despre achizitia materialelor, ca sa ai control asupra cheltuielilor facute in acest sens. Apoi, soarta materialelor folosite in lucrari duce adesea la conflicte intre beneficiar si prestator, astfel ca mai bine lamuresti de la inceput ce materiale cumperi si de unde si ce se intampla cu surplusul. Daca nu iti este necesar ce ramane, le poti ceda, insa aceasta trebuie sa fie decizia ta, nu o libertate pe care prestatorul si-o ia singur, pe timpul lucrarilor. Atitudinea pe care prestatorul o are de la inceput in aceasta privinta poate fi lamuritoare.
  • 6. Intreaba de garantia oferita pentru lucrare:
Firmele serioase ofera garantii pentru lucrarile executate, care pot varia in functie de tipul lucrarii ori al reparatiei, dar si de normele legale in vigoare, existenta garantiei si a asigurarilor obligatorii sunt criterii obligatorii pentru admiterea furnizorilor.
  • 7. Verifica existenta autorizarilor si a asigurarilor obligatorii:
Aici nu este vorba despre Cv-ul angajatilor, ci despre dreptul de a executa lucrari de interventie pe retele precum gaze ori electricitate sau pentru revizia centralelor termice. Lucrarile facute cu firme neautorizate iti aduc nu doar probleme, ci si bani cheltuiti aiurea, reviziile nefiind recunoscute conform legii, astfel ca vei fi nevoit sa le repeti.
Sper ca, stiind toate acestea, sa iti fie mai usor de acum sa alegi prestatorul potrivit pentru lucrarea ta.
 

Articole recente

Criterii de selectie a unui prestator

Important este, in primul rand, sa obtii mai multe oferte si sa nu fii captivul uneia singure, pentru ca atunci sigur esti foarte usor de inselat. Cand ai mai multe…

Vezi detalii

Cum trebuie sa decurga renovarea unei locuinte ?

Odată ce lucrările de renovare s-au încheiat, nu te grăbi să revii în locuința ta. Adu mobila înapoi și instaleaz-o, dar mai asteaptă câteva zile: vopseaua trebuie…

Vezi detalii
Contact

Vrei sa iei legatura cu noi?